keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Mustikat trendikkäästi talteen


Lasipurkkien tuunaus ja käyttö ties mihin tarkoitukseen on nyt trendikästä. Luin lehtijutun aiheesta ja kerroin siitä innostuneesti tyttärelleni. "Vanha uutinen", oli vastaus. "Laita mason jar haku pinterestiin, niin näet mitä kaikkea purkkeihin laitetaan". Sieltä löytyikin värikkäiden purkkien maailma, johon oli oikein hauska hetkeksi uppoutua. Miksei, voisihan ideaa käyttää jäätelöannoksiinkin! Siispä tuumasta toimeen. Koska tarkoituksena oli muutenkin käydä mustikkametsässä ja säilöä marjoja, yhtä hyvin voisin tehdä sen näinkin.

Mustikkajäätelö
200 g mustikoita
1 dl sokeria
2 rkl vettä
1/2 tl vaniljapulveria
1 dl täysmaitoa
1,5 dl kermaa

Kiehauta kattilassa mustikat, sokeri, vesi ja vaniljapulveri. Keitä hiljalleen 5 minuuttia, anna hieman jäähtyä ja soseuta esimerkiksi sauvasekoittimella. Yhdistä maito ja kerma, lisää mustikkasose ja jäähdytä seos jääkaapissa. Valmista sen jälkeen jäätelöksi jäätelökoneen käyttöohjeen mukaan. Tästä tulee mustikkaherkkupurkin alimmainen kerros.



Ruismurut
3/4 dl ruisjauhoja
2 rkl intiaanisokeria (tai tavallista sokeria)
25 g voita

Nypi ainekset karkeaksi muruseokseksi. Levitä seos uunipellille levinpaperin päälle ja paista noin 5 minuuttia 200 asteisessa uunissa. Anna jäähtyä ja paloittele veitsellä muruiksi. Tästä tulee herkkupurkin keskimmäinen kerros.


Koska jäätelökone on varattu mustikkajäätelön tekoon, valmistetaan koneen käydessä parfait-tyyppinen jäätelöseos, jonka työstämiseen ei tarvita konetta:

Gelato all'italiana
4 keltuaista
3 rkl sokeria
5 dl kermaa
1/2 tl vaniljapulveria

Vatkaa keltuaiset sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa niin kauan, että sokeri on täysin liuennut. Lisää seokseen vaniljapulveri. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele kermavaahto muna-sokeri seokseen varoen, siten että seoksen kuohkeus säilyy. Tästä tulee herkkupurkin kevyin, päällimäinen kerros. Seosta on niin paljon, että saat tehtyä esimerkiksi muutaman erillisen pienen vaniljaparfait-annoksen sopiviin alumiinimuotteihin.

Täytä lasipurkki jäätelö- ja murukerroksilla. Koristeeksi voit asetella vaikka orvokin kukkia, jotka kuultavat kauniisti lasipurkin läpi. Alla kuvia omasta luomuksestani. Mustikan, ruismurujen ja vaniljan makuyhdistelmä oli hurmaava. Piti vain hiukan maistaa purkista, mutta kuinkas siinä sitten kävikään...

Mustikkametsän satoa.


Sato purkissa.
Maistan pikkuisen.
Maistan vielä vähän.
       
   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...