sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Perinteinen vaniljajäätelö

Kiireettömän viikonlopun ratoksi päätin kokeilla Felicity Cloaken artikkelissaan "How to make perfect ice cream" kuvaamaa perinteistä "vanukasmenetelmää" (the traditional custard). Menetelmä muistuttaa pääpiirteiltään ohjetta, joka on julkaistu Eliq Maranikin kirjassa Jäätelö, viileitä herkkuja jokaiseen makuun. Siispä toimeen:

Vaniljajäätelöä pikkujouluannoksessa.
Ainekset
2,25 dl kermaa
3,75 dl täysmaitoa
6 munankeltuaista
120 g hienoa sokeria
1,5 vaniljatankoa

Vaniljatangot halkaistaan ja niistä raaputetaan siemenet. Kerma, maito, vaniljatangot ja siemenet kuumennetaan kattilassa kiehumispisteeseen. Nostetaan kattila liedeltä jäähtymään.

Vatkataan munankeltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Kaadetaan lämmin maitoseos (siivilän läpi) muna-sokerivaahtoon samalla vatkaten. Tässä vaiheessa tapahtuu jälleen ihme. Vaahto kuohkeutuu silmänräpäyksessä ja tuloksena on kulhollinen kevyttä moussea.

Seos kaadetaan takaisin kattilaan ja sitä lämmitetään koko ajan sekoittaen, kunnes lämpötila on 82 C.

Tässä vaiheessa massa neuvotaan jäähdyttämään nopeasti kylmässä vesihauteessa. Ryhdyin tähän työhön, kunnes muistin asuvani Suomessa. Ulkona oli pikku pakkanen, joten peitin kulholla kelmulla ja vein sen parvekkeelle jäähtymään.

Alkujäähdyksen jälkeen seos saa vielä tasaantua jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Tänä aikana maut kehittyvät ja rasvakiteet muodostuvat, minkä kerrotaan parantavan jäätelön rakennetta.

Annoin seoksen tasaantua jääkaapissa yön yli. Seuraavana aamuna laitoin kulhon pakastimeen ja tunnin, parin välein vatkasin massaa. Illalla sain sitten tehtyä hienoja palloja jouluiseen annokseen, johon lisukkeeksi kasasin hasselpähkinäkakkua, karpalohilloa ja minipipareita.

Saatanpa vielä kokeilla muitakin Felicityn vaniljajäätelömuunnelmia...

      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...